zaterdag 11 februari 2012

Invloed van daglicht


Daglicht heeft een grote invloed op kleur en sfeer in een ruimte. Hoe ga je hier mee om?

Ramen op het Noorden: 
Ramen op het noorden laten alleen indirect licht door. Indirect licht is minder intensief doordat het meer gefilterd is, kleuren worden hierdoor sterker en donkerder. Daarom is het mogelijk om lichtere kleuren toe te passen. Om de kleursfeer in balans te brengen kunnen we in interieurs op het noorden het beste warme kleuren gebruiken. Koele tinten zijn minder geschikt omdat dit je interieur snel kil en koud doet overkomen (meer uitleg over warme en koude tinten verderop.)

Ramen op het Zuiden:
Ramen op het zuiden laten het directe zonlicht binnen. Het licht is warm, oranjeachtig en fel. Kleuren worden door veel licht, lichter en zwakker (fletser). Een grote hoeveelheid licht op kleuren heeft hetzelfde effect als menging met wit. Dit betekend dat we bij veel licht sterkere kleuren kunnen gebruiken. Koele en sterke kleuren zijn zeer geschikt in deze ruimtes.

Ramen op het Oosten en Westen:
Het is slim om de ruimte op verschillende tijdstippen te bekijken. Dit omdat de kleur en hoeveelheid licht verschillen per dagdeel en ook nog eens wisselt per seizoen. Grofweg kun je onthouden dat je ’s ochtends koel licht hebt en ’s avonds juist wat warmer licht. Bij een ruimte op het oosten is het licht wel wat meer oranjeachtig en warm van kleur en bij een ruimte op het westen meer blauwachtig en koud van kleur.

Warme en koude kleuren:
Over het algemeen kun je zeggen dat alle kleuren van paars tot en met geel beschreven worden als warm en de kleuren groen tot en met blauw als koud. Ook makkelijk te onthouden is dat warme kleuren vaak afgeleid zijn van rood en koude kleuren van blauw. Zie ook deze kleurencirkel van Johannes  Itten.

 zit het met grijs? Wanneer je een ‘warme’ grijstint zoekt, kies er dan een die uit een rode reeks komt. Een reeks waar meer rood dan blauw in zit. Zoek je een ‘koude’ grijstint, kies er dan een uit een blauwe reeks.
          
            
warm grijs                                     koud grijs

Hoe zit het met paars? Wanneer paars meer naar blauw neigt is het een koude paars tint en wanneer het meer naar rood neigt is het een warme paars tint.

             

koud paars                                   warm paars
         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten