vrijdag 17 februari 2012

Kleine woonkamer, grote zithoek

2e Blog voor het Eindhovens Dagblad Link


Kleine woonkamer, grote zithoek

Probleemstelling van deze blog: je hebt een kleine woonkamer en wil hier graag een fatsoenlijke zithoek in kwijt zonder dat het als krap wordt ervaren.

Indeling:  vrije zichtlijnen van kamerhoek naar kamerhoek en van plafond tot vloer zijn de sleutel naar de ervaring van een ruime kamer. Wanneer je vrij van de ene hoek van de kamer naar de andere hoek kunt kijken lijkt de ruimte groter. Zorg er dus voor dat deze niet onderbroken worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je banken in een open opstelling te zetten of een bank en een stoel haaks op elkaar te zetten. Ook een grote bank die de kamer inkijkt onderbreekt de zichtlijnen niet en zorgen voor een ruimtelijk effect:     


Wel doen: open opstelling, zichtlijnen vrij, plinten in kleur v.d. vloer, kleur plafond loopt door op de wanden, bijzettafeltjes.

Niet doen: gesloten opstelling, zichtlijnen blokkeren, kleur wanden lopen door tot vloer en plafond, grote salontafel.

Probeer de meubels laag te houden en horizontale lijnen door te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld door meubels te kiezen die net zo hoog zijn als de onderkant van de kozijnen. Ook werken kleinere bijzettafels beter dan grote salontafels, helemaal als ze ook nog dezelfde kleurtonen hebben als de vloer.

Kleur: Lichte, koele kleuren reflecteren meer licht dan donkere kleuren en werken ‘wijkend’. Daarom doen deze kleuren het vaak goed in kleinere ruimtes. Kies dus voor een lichte kleur op de wanden. Houd deuren en kozijnen ook in dezelfde tinten als de muren zodat ze geen visuele onderbreking vormen.
Om de ruimte optisch groter te laten lijken kun je de plinten in dezelfde kleur verven als de vloer. Ook is het goed om het plafond licht te houden en de kleur van het plafond een paar centimeter door te laten lopen op de wanden. Zie bovenstaande plaatjes.

Accessoires: Zet niet te veel accessoires neer. Kies liever voor twee grotere vazen dan vijf kleine. En kies liever voor een mooi schilderij dan voor veel kleinere objecten. Op deze manier zorg je voor een rustige omgeving waarin er niet te veel op je afkomt. Ook belangrijk hierbij is om kleine spulletjes en rommeltjes zoveel mogelijk achter deurtjes en in lades weg te werken. Heb je een boekenkast, sorteer dan de boeken op kleur in plaats van op grootte.


Wel doen: koel en licht kleurgebruik, lage meubels, verlichting op de wanden, lichte gordijnen, enkele grotere accessoires.

Niet doen: donker kleurgebruik, hogere meubels, verlichting centraal aan het plafond, veel motieven, meerdere kleine accessoires.

Een handig hulpmiddel om ruimtes optisch te vergroten is een spiegel. Als je een ruimte breder wilt laten lijken, plaats dan de spiegel op een van de muren van het smalle gedeelte.

Lichte gordijnen doen het ook goed in kleinere ruimtes. De overgang van de lichte wanden naar het zicht naar buiten wordt zo niet op een harde manier onderbroken. Ook de lichtinval wordt niet geblokkeerd.

Hulp nodig bij het realiseren? Zie:  http://www.boostdesign.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten